top of page

Kaffe Kanin Vintergæk væk

Betina Birkjær 

Anna Margrethe Kjærgaard

Jensen & Dalgaard 2018

51C9BA09-0099-424B-A100-D88A59E429E5_edited.jpg

Forlaget skriver:

"Min bedstefar hedder Kaj og min bedstemor hedder Gerda. Jeg besøger dem tit. Min bedstefar har 123 forskellige blomster i sin udestue og han kan alle 123 navne udenad. På latin. Mig kalder han Stump."

Stump har stribevis af gode stunder hos sin bedstefar og bedstemor, med blomster, puslespil, kryds-og-tværs og kærlighed. En dag opdager Stump, at bedstefar er begyndt at tabe ord; helt bogstaveligt drysser de efter ham og han kan ikke mere huske, hvad forskellige ting hedder. Bedstemor opdager det først den nat, han er gået ud i snevejr, og ordene ligger og lyser i sneen. Men hun kan sine tricks og sammen med Stump lykkes det hende at få tilrettelagt en stribe gode stunder for bedstefar.

En smuk og ærlig billedbog, der vil hjælpe børn med at forstå, hvad der sker, når nogen bliver ramt af demens eller alzheimers. Bogen er blevet til i samarbejde med Erindringscenter Bornholm og indeholder et efterord til den voksne læser, skrevet af Ove Dahl, historiker og leder af Dansk Center for Reminiscens – om hvordan man bl.a. ved hjælp af genstande kan etablere et meningsfuldt samvær, selv i fremskredne stadier af sygdommen.

48AAFFA6-10FD-42F8-9B21-5E111624CF37.jpeg

Publiceret i:

Chile Grafito Ediciones

Palæstina Tamer Institute

Frankrig Didier Jeunesse

USA  Enchanted Lion Books

Norge Iko

Korea Jei Books

 

Nomineret til:

 

Nomineret til Kirkus Prize 2022

Anmeldelser og priser i USA:

A 2022 Mildred L. Batchelder Honor Book

A USBBY Outstanding International Book of 2022

A 2021 Penn Graduate School of Education Best Book for Young Readers

Bogen har modtaget en starred Kirkus Review.

Uddrag af anmeldelser

Amerikanske anmeldelser

 

There is an unusually truthful quality to this beautiful book, which doesn’t shy from showing the painful realities of memory loss but which also points the way to a new, consolatory kind of family love.

– Wall Street Journal

Heartbreakingly beautiful and sad, this evocative mix of realism and fantasy uses images and words to speak to the consciousness of a child.

– Booklist

A gentle, sensitively crafted story of intergenerational relationships, the text is an honest, affirming portrayal of love, dementia, depression, frustration, and hope. Lush illustrations support the poetic, poignant, and powerful text’s messages.

– American Library Association

Love endures, even as memories are lost, in this inspiring, compassionate, and necessary story.

– Dr. Marie A. Lejeune, 2022 Batchelder Chair

 

Udpluk af danske anmeldelser:

Det kan ikke gøres smukkere

♥  ♥  ♥  ♥  ♥ Steffen Larsen i Politiken

 

Utrolig smuk… poetisk og elegant

****** børnenesbøger.dk

 

En perle af en (børne) bog.

Bornholms Tidende

Hovedtemaet er demens, men bogen har mere på hjerte end det. Den handler også om relationer og roller i familien og om at acceptere hinanden, som man er lige nu og her. De sarte pastelfarvede tegninger understøtter den poetiske tekst, der ikke overforklarer men giver noget at tænke over og stimulerer barnets empati.

Litteratursiden

En vidunderlig beskrivelse af et barns oplevelse af bedstefarens demens, som den udvikler sig over tid. Selv om historien kan synes sørgelig, er der en tydelig optimistisk tilgang til barnets måde at opleve og håndtere sygdomstegnene på.

Lektørudtalelse

bottom of page